Anadolu’nun Boşaltılması
Bugün Türkiye’nin en büyük illerinden Adana, Gaziantep, Antalya, Samsun, İçel, Bursa gibi iller ilk TBMM’ye (1920), en küçük illerinden Amasya, Bitlis, Gümüşhane, Çankırı, Muş gibi illerle aynı sayıda vekil gönderiyordu…
Erzurum, Sivas, Trabzon, Malatya gibi orta büyüklükteki iller ise daha çok vekil ile temsil ediliyordu TBMM’de… Bu,1950’ye kadar azalarak devam etti, 50 sonrası ise aradaki fark uçuruma döndü… Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarında dengeli bir nüfus dağılımı vardı Anadolu’da!
1920’de Adana 7, Amasya 7, Antalya 6, Çankırı 7, Gaziantep 6, Bitlis 7, Bursa 7, Denizli 6, Erzurum 12, Gümüşhane 6, İçel 6, Kocaeli 6, Konya 10, Malatya 11, Sivas 8, Trabzon 11 vekil göndermiş Ankara’ya…
1950’lere kadar insanlar Anadolu’da yaşamışlar, Anadolu’yu mamur etmişler de sonrasında ne oldu da Anadolu boşalmaya başladı? “Soğuk ve iş imkanı yok” en büyük bahane! Halbuki kış eskiden daha sert geçermiş!.. Anadolu bilerek boşaltıldı…
Abdülhamit Han Sarıkamış’a cer fabrikası kurmuş, fabrikanın duvarları hala ayakta… Gümüşhane Osmanlı’nın darphanesi imiş… Sonra fabrikalar yıkıldı, madenler kapatıldı; insanlar göçe zorlandı, adına da “soğuk” dendi…
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZ